Hakkımızda
Hakkımızda
Kooperatifimiz
S.S. Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Bursa’nın Gürsu ilçesine bağlı Ağaköy‘de 1958 yılında kurulmuştur.
Kooperatifimiz, 09598 sicil no ile, 28 Nisan 1958 tarihinde Mehmet Çelan, İsmail Ertem, Abdul Kadir Bilginer, Ahmet Mercan, Atalay Öztoygar, H. Basri Erdem, Halit Metin, Mehmet Çakın, Hüseyin Çakın, Ahmet Kocaefe, Bilal Çakın, Ahmet Özdemir, Mustafa Kocaefe Ali Beyhan ve Raşit Göçmen tarafından kurulmuştur.
S.S. Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, gerçek ve kamu tüzel kişileri arasında değişir ortaklı ve değişir sermayeli, sınırlı sorumlu bir kooperatiftir. Alacaklılarına karşı yalnızca mal varlığı ile sorumludur. S.S. Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin yönetim organları Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kuruludur.
Bugün 224 ortaklı (13’ü kadın), yaklaşık 111.000 TL. ye ulaşan sermayesi, 2024 yılı rakamlarıyla yaklaşık 30 milyon TL.’ye varan cirosu ile büyük bir güce kavuşmuştur.
Hikayemiz
Ağaköy bir çiftlik arazisi üzerinde kurulmuş olup; yaklaşık 3000 dönüm araziye sahiptir. Cumhuriyet öncesi yıllarda kuru tarım yapılan köyde genellikle hububat üretimi yapılmıştır.
Üzerinde bulunduğu arazinin coğrafi özelliği nedeniyle hububat üretimi dışında hiçbir tarımsal faaliyet gösterebilme durumu yok iken, Cumhuriyetin ilk yıllarında ova ıslah planı gereğince açılan kanallar ve Toprak-Su ile DSİ tarafından yapılan yatırımlar neticesi sulu tarıma geçme imkanına kavuşan tüm ova köyleri gibi Ağaköy‘de sebze çiftçiliğine geçmiştir. 1945-1950 yıllarına kadar sebze üretimi yapan Ağaköy halkı bu yıllardan sonra şeftali ve diğer meyve çeşitlerinin üretimine yönelmiştir.
Zamanında köye gelen göçmenlerden Mehmet Çelen’in oğlu Ankara’da avukatlık yapmaktadır. Bir gün babasını ziyarete gelen oğlu Kemalettin Çelen köydeki meyve ve sebze potansiyelini görüp köye bir kooperatif kurulmasını teklif etmiştir. Köylüleri toplayıp 10 kişiyi kurucu ve 6 kişiyi de yedek olmak suretiyle seçip kooperatifin temelini 16 kişiyle atmışlardır.
1950-1960 yılları arasında sebze ve meyve üretimi ile gelirini elde eden köy halkı 1958 yılında kurulan kooperatif vasıtası ile ürününü İstanbul-Ankara-İzmir gibi büyük şehirlerde pazarlama imkanına kavuşmuş olup; 1960-1970 yılları arasında tamamen meyve üretimine ağırlık vermiştir.
Meyve üretiminin artması ve piyasalardaki arz-talep dengesinin köy halkının aleyhine işlerlik göstermesi sonucunda 1975 yılında kooperatifçe soğuk hava deposu kurulması planlanmış ve 1.000 ton/yıl soğuk hava deposu projesi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Destekleme Kredileri ile 1977 yılında hayata geçirilmiştir.
İlerleyen yıllarda yeni ilavelerle (1980 yılında 500 ton, 2002 ve 2003 yıllarındaki 750 ton tevzii yatırımları ile) 2250 tona çıkan depolama kapasitemiz 1997 yılında Tarım Bakanlığımızın devlet kredileri destekli 2000 ton kapasiteli 2. soğuk hava depomuzun inşası ile bugün toplam 8.000 ton/yıl depolama kapasitesine erişilmiştir.
Köy halkının üretimini arz-talep dengesi koşullarının olumsuzluğundan kurtaran depoculuk hareketi üretimi olumlu yönde etkilemiştir.
2018 yılında Maliye Bakanlığının 5/12/2017 tarihli ve 30261 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kurumlar Vergisi Kanunundaki değişiklik ile ortak dışı işlemlerimizin yürütülebilmesi için Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi S.S. İktisadi İşletmesi adı altında 2. şirketimiz kurulmuştur.
Kooperatifimiz 2021 yılında AB ENHANCER projesi hazırlamış ve destek almaya hak kazanmıştır. Projemiz 2023-2025 yılları arasında uygulanmıştır. Proje bütçemiz 330.016,00 Eurodur. Bu proje ile Kooperatifimize plastik meyve kasası üretme hattı kurulmuştur. Bugün kendi ortaklarımıza kasa üretebilen bir kooperatifiz.
2024 yılında AB IPARD hibe destekleri kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna proje hazırlanmış ve destek almaya hak kazanmıştır. Proje bütçemiz 7.656.146,22 TL’dir. Bu bütçe ile soğuk hava depomuzun çatısına Güneş Enerjisi Santralı kurulmuştur. Bu proje sayesinde Kooperatifimiz elektrik enerjisini kendisi üretecek ve yıllık 4.000.000 TL’lik tasarruf sağlayacaktır.
Misyonumuz
Ortaklarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılamak; sosyal, kültürel ve ekonomik yönden gelişmelerini sağlayarak köylünün kalkınmasını sağlamak, refah seviyelerini yükseltmek; çağa ayak uyduran dinamik, üretken, bilinçli, sorumluluk duygusu gelişmiş bir toplum ve işletme yapısı oluşturmaktır.
Vizyonumuz
Uzun dönemde ortaklarımızı sosyal, kültürel ve ekonomik yönden daha yüksek gelişmişlik seviyesine ulaştıracağız. Meyve üretiminde çiftçimizi daha iyi bilinçlendirerek meyve çeşitliliğimizi, üretim rekoltemizi ve meyve kalitemizi arttıracağız. Ortaklarımızın ürünlerine yeni pazarlar bulup ülkemizin ihracatının artmasına yardımcı olacağız. Ayrıca kooperatifimizin de gelişmişlik seviyesini arttıracak; verdiğimiz hizmetlere daha çok çeşitlilik kazandırarak gelişmiş kooperatifler arasında en üst seviyede yer alacağız.
Amaçlarımız
- Ortaklarının her türlü bitkisel (meyve ve sebze) konulardaki üretimini geliştirmek ve gereksinimleriyle ilgili temin-tedarik, pazarlama ve değerlendirme faaliyetlerini yürütmek,
- Ortaklarının ekonomik ve sosyal yönden gelişmelerine yardımcı olmak,
- Meyve üretimini ve üretimin kalitesini artırıcı önlemler almak,
- Tarımsal sanayinin gelişmesine ve kalkınmasına yardımcı olmak, Üretilen ürünlerin pazarlanmasına yardımcı olmak,
- Üreticileri yeni tarımsal gelişmelerden ve teknolojilerden haberdar etmek,
- Ülke ekonomisinin ve köy halkının kalkınması için dışsatımı artırıcı önlemler almak
Hedeflerimiz
- Pazarladığı ürünlere ilişkin işleme sanayilerine geçmek, konserve ve meyve suyu tesisleri kurmak,
- Şoklama ve ambalajlama ile ilgili tesisleri oluşturmak,
- Ürünlerin pazarlamasında standardizasyon sistemini yerleştirmek,
- Bursa kent merkezinde satış reyonları kurmak, Taşımacılıkta frigorifik araçlardan oluşan filo kurmak,
- Dış satıma ağırlık vermek,
- Üretim ve pazarlamada araştırma-geliştirme yatırımlarına ağırlık vermeyi hedeflemektedir.